Een terroristische aanslag: be prepared

12:30

Inloop en lunch (broodjes)

13:00

Opening
Dagvoorzitters Kees Bartlema en Harald Veen

13:05

Opening
Burgemeester Henri Lenferink

 

13:20

Inleiding terreur en wondballistiek
Harald Veen
Begin vorig jaar gestart is Veen gestart met het project “Complex Attacks and Hospital Prepardness”. In dit project wordt internationale kennis en expertise gebundeld als het gaat om slachtoffers van extreem geweld (blast, penetrating trauma, CBRN en eigen veiligheid). Harald heeft veel gezien en ervaren in het veld en we zijn vereerd dat hij naar Nederland is afgereisd om zijn ervaringen te delen. Hij zal ons meenemen in de wereld van wondballistiek, de wetenschap van het gedrag van projectielen in het menselijk lichaam. 

 

13:40

Introductie wapens en munitie                
Rigo Hoencamp en Defensie medewerkers

De veranderende wijze van vijandig optreden heeft een vierde generatie van oorlogsvoering gebracht. Ziekenhuizen zijn niet meer vanzelfsprekend veilig, maar zogenaamde “soft targets”. In de komende decennia zal de scheidslijn tussen het strijdtoneel en de civiele omgeving meer en meer vervagen, wat kan leiden tot de vijfde generatie oorlogsvoering. Dit impliceert dat nieuwe vaardigheden en competenties geïntegreerd dienen te worden in militaire en civiele geneeskunde. Bewustwording van deze risico’s dient als basis om als team deze dreiging te neutraliseren. 

14:00

Pauze           

14:30 – 16:30 Carrousel (4 x 30 min)

Ronde 1 Wapens en munitie
Rigo Hoencamp en Defensie medewerkers
Ronde 2 Command & Control MDA Israël 
Chaim Rafalowski en trainers van Magen David Adom
Ronde 3 CBRNe
Dennie Wulterkens
Ronde 4 Ethische dillema’s
Alon Schwarz

16:30

Pauze

17:00

Damage Control Pre Hospital
Leo Geeraedts jr.
Als slachtoffers binnen komen, dan is de SEH de eerste opvang plaats. In geval van extreem geweld moet de knop om naar Damage Control. Leo neemt ons mee in deze wereld.

 

17:20

Damage Control Hospital
Osar van Waes

Als slachtoffers binnen komen, dan is de OK de plek waar de knop om naar Damage Control. Oscar van Waes gaat ons meenemen in deze wereld.

 

17:40

Ethische dilemma’s tijdens de behandeling van slachtoffers na een aanslag 
Alon Schwarz

Alon Schwartz is een van de meest gerenommeerde trauma artsen in Israel. Vanuit zijn aanzienlijke bijdragen aan de patiëntenzorg op het slagveld, zal hij ons meenemen  bij de Ethische dilemma’s die spelen bij de behandeling van slachtoffers na een aanslag . 

18:00

Diner en wrap up
Kees Bartlema en Harald Veen